Европа едва ли е първото място, което идва наум, когато

...
 Европа едва ли е първото място, което идва наум, когато
Коментари Харесай

Петролната индустрия на Европа ще просъществува и при цена от 60 долара за барел

 Европа надали е първото място, което идва мислено, когато се приказва за водещите райони в света, в които се добива нефт. Съществува и разбиране, че европейската локална петролна промишленост е достигнала пика си, изключително в Северно море, написа Euractiv.com в собствен разбор.
Въпреки че цената на петрола се възвърне в известна степен след срутва от равнищата над 100 $ за барел, добиването на суровината продължава. Нови, динамични играчи се появяват на пазара, с цел да експлоатират запасите, а Норвегия даже се насочва към неоползотворените до момента находища в най-северните води.

Според изследване на европейските производители на нефт и газ промишлеността ще просъществува и при ценови нива от 60 $ за барел. Това равнище беше достигнато и преминато през декември 2017 година и наподобява ще се задържи, чакат фирмите.

Индустрията е оптимистична за офшорните сондажи в европейски води даже и при смяна на динамичността на бранша. Европа обаче не се чака да се върне към исторически най-високите равнища на добиви, изключително в по-старите полета в Северно море. Дори и там обаче ползата към към момента неоползотворените находища не понижава и той даже не е изразен от най-големите компании, акцентира се в документа, представен от изданието.

По-малките играчи се насочват към добиването и на дребното останали запаси в района. При сегашните добиви има ресурси за още от 13 до 26 години, демонстрират данните в отчета.

Най-евтини са добивите във Англия, следвана от Норвегия и Холандия.

В документа се напомня и че петролните компании минават през интервал на консолидация от времето, когато черното злато се търгуваше на равнища към и под 40 $ за барел. Сега главното им предпочитание е да удържат постигнатата успеваемост от този момент и да избегнат нова рецесия.

Норвегия към този момент остава водещ състезател в петролната промишленост на Европа. Втора е Англия.

Според отчет на консултантската компания Wood Mackenzie новооткритите запасите от газ и нефт в Европа са с еквивалент от към 14,7 милиарда барела. Това е с 800 млн. барела повече по отношение на по-ранни оценки поради активизирането на проучвателната активност. В този размер влизат към 2 милиарда барела в Северно море и съвсем 1,9 милиарда барела в Баренцево море. Тази оптимистична прогноза наподобява се споделя и от държавното управление на Норвегия.

Новооткритите запаси не се изчерпват единствено с норвежките води. Вербовъчна разработка да вземем за пример разгласи неотдавна две нови петролни полета, които е проучвала, а държавният регулатор в бранша чака увеличение на дневните добиви най-малко до 2019 година След 2019 година обаче се чака спад на добивите, който ще продължи до 2050 година

На фона на интереса към добивите на нефт в Европа обаче Международната организация по енергетика чака търсенето да се усилва със единствено 0,5% годишно през идващите 20 години. Все отново търсенето в Европа доста надвишава локалното произвеждане, тъй че евентуално бизнесът вижда смисъл да продължи да експлоатира запасите.

Засилва се обаче публичната и политическа съпротива на промишлеността поради опасенията за околната среда и климатичните промени.

В резолюция, призната през януари, Европейският парламент (ЕП) показва, че изследвания и рандеман на нефт и газ не би трябвало да се реализира в „ уязвими региони “. Те обаче са единствено 6% от площта на извънредната икономическа зона на Европа.

Екологичен потенциал упорства и за по-строга регулация на издаваните само че ви разрешителни за изследвания и рандеман на нефт и природен газ.
По публикацията работиха: Миглена Иванова, редактор Веселина Василева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР